Mikor utazzunk?

 

    Beninben két éghajlat dominál. Délen trópusi klíma uralkodik, a hőmérséklet alig ingadozik, az átlag 28°C körül. A száraz évszak decembertől áprilisig tart. Északon a Szahellel határos területeken alacsonyabb a páratartalom, de jóval melegebb is van. Legjobb időszak, mindkét országrész meglátogatásához a decembertől márciusig terjedő időszak. A legfőbb ünnep, a Függetlenség napja augusztus 1-én van, ami szintén kiváló alkalom a legnagyobb város, Cotonou, vagy a főváros, Porto Novo felkeresésére.

 

Közlekedés az országon belül:

 

    A nagy buszok hiánya miatt a közlekedés fő eszközei a minibuszok és a Peugeot 504-es bozóttaxik. A taxi árak mérsékeltek, a 144 km-es út Abomeybe megközelítőleg 4 dollárba kerül. A minibuszok lassabbak, de negyedébe kerülnek a taxinak. Négy nagy taxiállomás van, de ritkán indulnak az állomásokról a városon kívülre, ezért célszerűbb a kocsikat a városból kifelé menet leinteni. Az állomásokról csak akkor indulnak városon kívülre, ha már tele vannak.

 

    A vonatok Cotonouból Parakouba indulnak Bohicon (Abomey közelében) érintésével. Az út körülbelül kilenc órát vesz igénybe és mindkét irányba naponta egyszer, reggelente van járat. Minden másnap van esti vonat hálókocsival. A reggeli vonatra a másodosztályú jegy 45 USD, míg a hálókocsisra 115 USD. Autókölcsönzés a repülőtéren vagy a Sheraton szállónál lehetséges (cím a lap alján). Napi fix díjat kell fizetni a kilométer díj mellett, valamint a benzin költség is a kölcsönzőt terheli. Napi 200 km autózás körülbelül 110 USD-be kerül.

 

    A tömegközlekedési eszközök rossz állapotban vannak, ugyanez mondható el a többi járműről is, bár különböző arányban új autók is közlekednek. A gépkocsivezetők körültekintés nélkül vezetnek. Az utak, különösen a nagyobb városokon kívül rosszak, éjszaka a városok elhagyását nem javasoljuk. Nappali közlekedés esetében is szerencsésebb, ha több autóval mozgó csoportok hagyják el a várost. Minden esetben érdemes információt gyűjteni, biztonságos-e a városokon kívüli kirándulás. Közlekedéshez a nagyobb szállodákban bérelhető autók használatát javasoljuk. Előfordulhat, hogy az autóból való kiszállásra szólítanak fel fegyveres támadók, ilyen esetekben minden ellenállás nélkül át kell adni a járművet. Rendőrök szakaszonként ellenőrzéseket tartanak, de vannak álrendőrök is. Az útlevélről másolatot érdemes felmutatni az ellenőrzéseknél a vízum másolatával együtt. Értékesebb tárgyakat nem ajánlott magunkkal vinni, ezeket ellophatják.

 

    Fényképezőgép és kamera használata előtt engedélyt kell kérni, nem mindenhol szeretik az emberek, ha felveszik őket. A benzinkutak elosztása is egyenlőtlen, hosszabb útra javasoljuk egy kanna üzemanyag berakását a csomagtartóba.
 

Programlehetőségek:

 

    Benint a kultúrák keveredése csodálóinak találták fel. Szervezett csoportok számára messze északon szafari parkokat (Pendjari és W park) alakítottak ki. A Pendjari park jobban megfelel a turista igényeknek, de csak december és április közepe között van nyitva. A parkban elefántok, vízilovak, bivalyok és oroszlánok vannak, de örülhetünk, ha néhány antilopot, varacskos disznót vagy egy-két majmot látunk belőlük.

 

    A tengerpart csodálatos és kiválóan alkalmas fürdőzésre. Négy kilométerre keletre Cotonou központjától található a legjobb városi part. Biztonságos, tiszta és általában zsúfolt. 40 km-re nyugatra tökéletes tengerpart található Ouidahban (ami történetesen Benin vudu fővárosa). A tökéletesnél is jobb, a még 40 km-re távolabb Grand Popo. A strandok elég biztonságosak, a homok ragyogó fehér és kristálytiszta a víz.

 

Városokról röviden:

 

Porto Novo

 

    Habár hivatalosan a főváros, a kormány székhelyét és intézményeit már régen átköltöztette a tőle 32 km-re nyugatra fekvő Cotonouba. Mindazonáltal a maga 180 ezer lakosával megmaradt egy gyönyörű, történelmi városnak. A nigériai határ közelsége azt a benyomást kelti a városban, mintha sokkal több történne itt, mint valójában. Azért maradtak látnivalók, mint például a Grand Marché dAdjara, ahol dobokat, ruhákat, kosarakat és Benin legjobb fazekas termékeit lehet megvásárolni. A Musée Éthnographique de Porto Novo (Etnográfiai Múzeum) joruba tárgyak hatalmas gyűjteményével rendelkezik. Szintén ajánlott a brazil stílusban épült, díszes templom felkeresése, ami most mecsetként üzemel.

 

Cotonou

 

    Benin nem hivatalos, igazi fővárosa, a rabszolgaság eltörlése után fejlődött igazán, amikor a benini, togoi és nigériai származású emigránsok visszatelepültek a környékre. A Jonquet utcát zenés, fényes bárok és éjszakai klubbok tarkítják. A klubbokban amerikai, nyugat-afrikai, sőt még kameruni ritmusokat is lehet hallani. Cotonou éttermek széles kínálatával rendelkezik, nemzetközi és hazai ételeket kínálva, a legjobbakkal a Grand Marché de Dantokpa mentén.

 

Ganvié

 

    Cotonoutól nyugatra fekszik Ganvié városa 12 ezer lakosával, akik cölöpökre emelt bambuszkunyhókban laknak néhány kilométerre a parttól, a Nokoué tavon. A XVIII. században a Tofinu nép emelte a falut, védekezve a Fon és Dahomey királyságok támadása ellen, akiknek harcosai vallási hagyományok miatt nem léphettek a vízbe. Most házak, éttermek, boltok, sőt még szállodák is találhatók a cölöpökön, 2 méterre a víz felett. Legjobb, ha kora reggel vagy alkonyatkor keressük fel Ganviét. A helyiek ellenzik, hogy közelről fényképezzék őket, lehetőleg vegyük figyelembe kívánságukat.

 

Ouidah

 

    Benin vudu központja Ouidah, mely Benin egyetlen kikötője volt 1908-ig. Cotonou után a legnépszerűbb turista célpont. Kulturális és történelmi központ, itt található a Musée dHistoire dOuidah (más néven Vudu Múzeum), valamint több más múzeum és templom, továbbá a park, melyet Szent Erdőnek hívnak, valamint a szent, szimbolikus és történelmi jellegű Route des Esclaves (a Rabszolgák Útja). Ez utóbbi 4 km hosszan fut a várostól a partig, bálványok, szobrok és falvak között, azon az útvonalon, amelyen a rabszolgákat vitték a hajókra. Ouidah 40 km-re található Cotonoutól, a Togóba vezető főút mentén. Megközelíthető Cotonouból taxival az Autogare Jonquet-tol; a viteldíj körülbelül fél dollár.

 

Abomey

 

    Cotonou riválisa a legérdekesebb helyért folytatott versenyben. Abomey a Dahomey királyság előző fővárosa volt. A fő látnivaló a helyreállított Fon Királyi Palota és a benne található múzeum. A legtöbb épületet eredetileg 1645-ben építették, majd a többségüket tűz pusztította el 1892-ben, de ami megmaradt lenyűgöző látvány. A múzeumban vudu tárgyak, koponyák, portugál és helyi tárgyak láthatók. Fényképezni szigorúan tilos. Abomey legjobban Cotonouból közelíthető meg, taxival 2,5 óra.

 

Hotelek Cotonouban

 

    Hotel de la Plage, PO Box 36, Tel: +229 31 25 60, Fax: +229 30 02 18, Tlx: 5032

    Sheraton Hotel, Boulevard de la Marina, Tel: +229 30 01 00, Fax: +229 30 11 55

 

    További hotelek

 

Kemping Cotonouban

 

    Ma Compagne – a várostól nyugatra kb 16 km/10 mérföld.